Kullanılan mekanların istenilen sıcaklıkta tutabilmesi için iç ortamdan dış ortama çevreye olan ısı kaybının karşılanması ile çalışan sistemlerdir.
Soğuk iklimlerdeki binalarda kullanılır. Isıtmak için merkezi kazan veya ısıtıcı, dağıtım için boru tesisatı ve radyatörler bulunur.
Prensipte merkezi ısıtma ile aynı şekilde çalışır. Fark olarak her bir kullanıcı kendi ısısını ayarlayabilmektedir. Merkezi ısıtmada olduğu gibi sıcak sulu ısıtma sistemleri kullanılabilir.
Soğutma sistemlerinin çalışma prensibi genellikle sistem tarafından işlenen havanın nemini azaltır. Daha soğuk evaporator boruları işlenen havadan aldığı su buharını yoğunlaştırır, suyu kanala gönderir ve su buharını soğutulan alandan alarak bağıl nemi düşürür.
Kapalı ortamda bulunan kalitesiz havanın taze ve kaliteli hava ile değiştirilmesi sağlık açısından büyük önem arz eder. Amacımız temel olarak iç ortamdaki kirli havayı dışarıya atıp binanızdaki odalara dışarıdan temiz havayı vermektir. Her binanın projelendirmesi, kullanılan malzemesi ve teknolojisi ayrı olduğundan profesyonel ekibimizle incelemesi yapılması gerekmektedir.
Temiz su ihtiyacı ve atık suyun tam olarak toplanıp sorunsuz bir şekilde transferi işletme açısından temel ve önemli bir işlevdir. Tesisat üzerinde bir çok malzeme kullanılmaktadır;
Yangından korunacak olan mahallerin düşük, orta ve yüksek tehlike sınıfına göre ayrım yapılmalıdır. Bina içerisinde farklı tehlike sınıfları olması takdirde en yüksek olan sınıf belirlenerek tesisat yapılmalıdır.
Sifonik yağmur suyu drenaj sistemi, Bernoulli’nin akışkanın enerji denkliği prensibinden yararlanarak,suyun herhangi bir eğime gerek kalmadan, yağmur oluğundan veya taras çatıdan tahliyeedilmesi işlemidir. Sistemde suyu eğim vermeden tahliye etmek için vakumlama yöntemi kullanılır.Vakumlamayı yapabilmek için herhangi bir pompa, çek valf, mekanik veya elektronik hiçbir sistemkullanılmamaktadır. Yatay borulama işleminde eğim verilmediği için, çatıdan gelen su yatay hatta birikir.Yatay hattaki su, iniş borusuna ulaştığında ve bu su iniş borusunu doldurduğunda vakumlama işlemibaşlayacaktır. Sifonik Sistem vakumlama prensibi ile emiş yaptığı için sistemde negatif basınçölçülmektedir. Sistemin lineer çalışabilmesi için negatif basınç farklarını ve akış hızını dengelemekgerekmektedir. Bu dengelemeyi yapabilmek için farklı çaplarda borular kullanılmaktadır. İşte buson derece kompleks hidrolik hesabın doğru ve pratik çözümü için çeşitli bilgisayar yazılımlarıkullanılmaktadır.
Doğalgaz uzun yıllar ev ya da iş yerlerinin ısınması konusunda en etkili olan ve çok fazla tercih edilen ısınma yöntemidir.
Herkesin çok fazla merak ettiği konuların başında gelen doğalgaz tesisatı nedir sorusuna en doğru cevapları Fortes Mühendislik te bulacak ücretsiz teklif alabileceksiniz.
Petrolün bir çeşidi olan doğalgaz yer kabuğunun altında bulunan fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımına denir. Uzun yıllar önce ülkemizde kullanılmaya başlanılan doğalgaz renksiz, kokusuz, zehirsiz ve havadan daha da hafifi olan bir gazdır. Yanma özelliğinden dolayı çevreye vermiş olduğu zarar diğer yakıtlara göre daha da azdır. Doğalgazdan meydana gelecek en önemli tehlike sadece gaz kaçağıdır. Bu neden ile çok daha dikkatli olunması gereken tesisat için kesinlikle uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.
Doğalgaz uzun yıllar ev ya da iş yerlerinin ısınması konusunda en etkili olan ve çok fazla tercih edilen ısınma yöntemidir. Doğalgazı kullanmak için mutlaka uzman kişiler tarafından yapılan bir tesisat olması gerekir. Doğalgaz tesisatı bazı bölümlerden meydana gelmektedir. Doğalgaz tesisatı ana vanası, dağıtım borusu, kolon borusu, sayaç bağlantı hattı, tüketim hattı, ayırım hattı ve cihaz bağlantı hattı olarak bölümlere ayrılır.
Doğalgaz Tesisatı Ana Vanası ; Tesisat yapılırken ilk olarak doğalgaz tesisatı ana vanası binaya verilen gazın tam olarak güvenli şekilde kesebilmek ya da binada yer alan dairelere giden gazı kontrol etmek için hat başına yerleştirilen bağlantı aparatlarıdır.
Dağıtım Borusu ; Regülatör ana emniyet vanasından sonra başlayan dağıtım boruları tam olarak gaz sayaçlarının giriş bağlantılarına kadar yatay ya da düşey olacak şekilde yapılmaktadır.
Kolon Borusu ; Doğalgaz tesisatında düşey olarak yerleştirilen borulara kolon borusu denir.
Sayaç Bağlantı Hattı ; Sayaç ve kolonların girişi arasında yer alan boru bloklarının tamamıdır.
Tüketim Hattı ; Sayaçtan en son olarak ayırım noktasına kadar olan ana borulara tüketim hattı denilmektedir.
Ayırım Hattı ; Tüketim hattından başlayıp cihaz bağlantı vanasına kadar olan boruların tümüdür.
Cihaz Bağlantı Hattı ; Cihaz bağlantı vanasından başlayarak cihaza kadar olan hattın tamamıdır.
Doğalgaz tesisatı yapılırken kesinlikle işin ehli olan uzman kişilerden yardım almanız çok daha doğru olacaktır. Bu tarz tesisatlar yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Özellikle tüm bağlantılar sırasında amacına uygun olan sızdırmazlık malzemeleri ve sızdırmazlık macunu kullanılmalıdır. Bunun için keten gibi malzemeler en doğru seçimdir. Doğalgaz tesisatlarının mutlaka projeye uygun olacak şekilde döşenmiş olması gerekir. Hatta yapılan doğalgaz tesisatı kesinlikle yetkili tesisat firması ve gaz kuruluşları tarafından test edilmelidir.
Doğalgaz tesisatında kullanılan boruların erişilebilir olması istenmeyen durumlarda acil müdahale edilmesi ve dönemsel kontrollerin yapılması bakımından tesisatın konumu çok önemlidir. Tesisat işleri sırasında borular kesinlikle asansör boşlukları ya da havalandırma kanalları gibi kapalı yerlere konulmaması gerekir. Tüm boruların ve doğalgaz tesisatını meydana getiren elemanların korozyona ya da mekanik darbelere karşı her türlü şekilde korunmuş olması gerekir. Gaz taşıyıcı çelik borular binanın bir tehlike karşısında kolay bir şekilde ulaşılacak yerde olması çok önemlidir.
Ortamda bulunan gaz sızıntısı yoğunluğunu ölçmek için özel olarak tasarlanmış bağımsız olarak kullanılan gaz alarm cihazına gaz kaçak dedektörü denir. gaz sızıntısı belli bir orana ulaştığı zaman sesli ve ışıklı uyarılar vererek kişileri uyarır. Bu cihazlar doğalgaz kaçaklarından meydana gelebilecek zehirlenmeler, yangınlar, ve patlamalara karşı çok önemli bir önlemdir. Gaz kaçak dedektörü doğalgaza tesisatında yapılması gereken önemli konular arasında yer almaktadır.
Enerji
verimliliği
için
binadaki
ısıtma,
soğutma
veya
sıcak
su
tesisatlarına
mutlaka
ısı
yalıtımı
yapılması
gereklidir
.
•
Tesisat
yalıtımında
kullanılabilecek
çeşitli
tesisat
yalıtımı
malzemeleri
bulunmaktadır
.
•
Ayrıca
verimli
ısıtma
ve
soğutma
sistemleri
tercih
edilmeli
ve
otomatik
kontrol
teknolojilerinden
faydalanılmalıdır
.
•
Tesisatta
Isı
Yalıtımı
;
en
genel
olarak
sıcak
hatlarda
ısı
kaybını
soğuk
hatlarda
ısı
kazancını
önlemek
için
alınması
gereken
tedbirler
olarak
tarif
edilir
.
•
Tesisat
yalıtımı
ile
enerji
kayıp
veya
kazançları
dışında,
hattı
oluşturan
boruların
yoğuşma
sebebiyle
korozyona
uğraması
önlenir
Powered by Hasan Gök
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.